Bekijk ook:
← Terug naar overzicht

Nieuwjaarstoespraak voorzitter DVS

Tijdens de drukbezochte nieuwjaarreceptie 2019 van de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk, sprak voorzitter Arie van Duijn de traditionele nieuwjaarstoespraak uit. Wilt u de tekst nog even nalezen? Hieronder hebben wij de integrale tekst voor u geplaatst.

Beste leden, familie, vrienden en sponsors van DVS,

Op 14 november 2018 bestond DVS precies 65 jaar. Ooit begonnen als pijperkorps in 1953 met beperkte middelen maar met enorm veel enthousiasme. En kijk nu eens hier: 65 jaar later is de club uitgegroeid tot één van de meest bekende muziekkorpsen van Nederland, bestaande uit drie orkesten en maar liefst 225 leden. En staan we in een geweldig mooi clubgebouw, verreweg één van de mooiste clubgebouwen in Nederland.

Dat mogen we vieren en daar mogen we op terugkijken. Ook op deze Nieuwjaarsreceptie na een intensief jaar 2018. De mensen die mij goed kennen weten dat ik eigenlijk een hekel heb aan terugkijken. Ik kijk veel liever vooruit, naar alle mooie dingen die gaan komen.

Natuurlijk is het zo, dat de Marchingband na een druk WMC-jaar, in 2018 weer heeft rondgereisd langs de taptoevelden door heel Nederland. Hard heeft gewerkt aan het inpassen van een groot aantal nieuwe leden voor 2019 en druk bezig was met het samenstellen van een geheel nieuw showprogramma.

Natuurlijk is het zo, dat ons Juniorenorkest in 2018 weer groter is geworden en na hun succesvolle optreden op het WMC een jaar lang prachtige optredens heeft verzorgd ook bij veel ‘volwassen’ taptoes, met als hoogtepunt taptoe Groningen op 10 november jongst leden. Gestoken in een schitterend nieuw uniform, een project waar veel mensen binnen de vereniging samen keihard aan hebben gewerkt!

En natuurlijk is het zo dat ons derde orkest in 2018 weer verder is gegroeid en haar medewerking heeft verleend aan tal van evenementen. De Kattukse Maestro was weer een geweldige avond waarop ook de nieuwe naam van het orkest werd bekend gemaakt: DVS on Stage.

Maar het is zeker net zo belangrijk om vooruit te kijken. De muzikale wereld verandert. Veel muziekkorpsen in ons land zijn helaas opgeheven of lopen niet meer buiten op straat. Het aantal taptoes neemt af wegens gebrek aan middelen en sommige grote taptoes vinden nog maar eens per twee jaar plaats.

Wij mogen ons echter gelukkig prijzen dat we nog steeds blijven groeien en dat we nog altijd een graag geziene gast zijn bij veel evenementen in binnen- en buitenland. En die belangstelling voor onze club zie je ook terug in de social media.

Ik heb het even allemaal opgezocht:

  • Op Facebook hebben we bijna 3.000 volgers, we zijn hierbij de één na grootste Katwijkse club op Facebook!
  • Op Instagram hebben we bijna 1.000 volgers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
  • Onze 100 best bekeken filmpjes op Youtube zijn 900.000 x bekeken.
  • Onze foto’s op Flickr worden per jaar 150.000 x bekeken.

Onze hobby zal dus niet verdwijnen. Maar dat kan alleen als we gezamenlijk keihard blijven werken en samenwerken. We moeten een product van hoge kwaliteit blijven neerzetten. Daarom ook moeten we investeren in de opleidingen van onze muzikanten. Maar ook moeten we doorbouwen aan de organisatie van onze steeds groter wordende club. Nieuwe vrijwilligers zoeken om de vele functies binnen de club blijvend te bemannen.

Ook financieel gezien moeten we rekening houden met deze ontwikkelingen. Minder taptoes betekent minder inkomsten, meer opleiden betekent meer kosten. Ook voor DVS wordt het moeilijker om een sluitende begroting te maken. Daarom zullen we structureel moeten werken aan het werven van sponsoren, supporters en het genereren van inkomsten uit nieuwe bijzondere activiteiten.

Ik ben er van overtuigd dat ons dat gezamenlijk gaat lukken. Net als dat het ons gelukt is om de vereniging in de afgelopen 65 jaar te brengen waar hij nu is. Een geschiedenis vol hoogtepunten. Teveel om op te noemen. Bovendien zal iedereen hierbij zijn eigen hoogtepunten kiezen.

Nu we 65 jaar bestaan beseffen we ons terdege dat vele leden van het eerste uur, maar ook diverse leden van latere perioden niet meer onder ons zijn. In onze gedachten zijn we bij de families die hun dierbaren moeten missen. Een aantal van die familieleden maken nog steeds deel uit van DVS of zien we nog regelmatig in ons clubgebouw. De deur staat altijd open.

Dat geldt ook voor onze oud-leden. Binnenkort kunnen zij genieten van al het mooie beeldmateriaal dat we in dezer dagen van verzamelaars hebben gekregen.

Ik sluit af met een korte blik op het jaar 2019. We gaan samen veel mooie evenementen realiseren. Een jubileumconcert met onze vrienden van Jubilate, de allereerste Seizoens-opening in het centrum van Katwijk, een schitterende jubileumtaptoe in samenwerking met onze bevriende collega-korpsen uit de Bollenstreek. Daarnaast gaan we ook de banden aanhalen met onze gewaardeerde supporters en sponsoren.

Ik kan jullie verzekeren: je gaat er nog veel over horen! En hopelijk mag ik jullie daar in het jaar 2019 vaak bij tegenkomen.

Ik wens u allen een gezond en muzikaal 2019 toe.

Ik dank u wel!