Bekijk ook:
← Terug naar overzicht

Leo de Vreede Lid van Verdienste bij DVS

Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2019 werd scheidend tambour-maître Leo de Vreede geïnstalleerd als Lid van Verdienste bij de Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk te Katwijk. In het clubgebouw aan de Nieuwe Duinweg werd de bijbehorende oorkonde uitgereikt door voorzitter Arie van Duijn.

In de loop van het jaar 2018 maakte Leo de Vreede bekend dat hij na zestien jaar afscheid neemt als tambour-maître van de Marchingband van DVS Katwijk. Een beslissing die natuurlijk insloeg als een bom binnen de vereniging. Leo was het gezicht van de vereniging sinds het jaar 2002 en genoot een groot respect van leden, fans en de collega-orkesten. Daarvoor was hij al enige jaren tamboer bij DVS. Al deze jaren reisde hij op en neer vanuit zijn woonplaats Delft naar de gemeente Katwijk.

Een belangrijke overweging bij het nemen van het moeilijke besluit was het bieden van de gelegenheid aan de nieuwe tambour-maître om zich goed te kunnen inwerken om zo klaar te zijn om het korps tijdens het volgende WMC Kerkrade in 2021 te leiden.

Leo was in staat om het korps rimpelloos door de optredens te loodsen en had grote kennis van de draaiboeken van de taptoes in binnen- en buitenland waar DVS zich presenteerde. Tijdens zijn maîtreschap reisde de vereniging door het hele land en ver daarbuiten met optredens onder andere in Canada, Noorwegen, Zwitserland en Engeland. Hij leidde het korps tijdens vier WMC’s in 2005, 2009, 2013 en 2017 waarbij hij in 2009 namens de club het vaandel voor de marswedstrijden in ontvangst mocht nemen.

Verbaasd door de grote opkomst van leden en oud-leden tijdens de nieuwjaarsreceptie werd Leo naar het podium geroepen waar hij na het bekijken van beelden uit de periode 2002-2018 werd toegesproken door de voorzitter en illustere voorganger Arie van Duijn en wethouder van Cultuur van de Gemeente Katwijk, Jacco Knape. Na de anekdotes en lovende woorden werd Leo benoemd tot Lid van Verdienste van de vereniging DVS. 

In zijn dankwoord richtte Leo zich in eerste instantie tot alle medewerkers van DVS die er voor gezorgd hebben dat alle uniformen, instrumenten en andere organisatorische zaken perfect werden geregeld zodat hij ongestoord zijn werk als maître kon doen. Daarna bedankte hij de instructie voor alle wijze lessen en het luisterend oor. Ook dankte hij Arie van Duijn voor het inwerken tijdens zijn eerste jaar als maître. Naast alle hoogtepunten in binnen- en buitenland herinnerde hij de verenging aan het geweldige WMC 2009 waar we als geheel team van leden, instructie en begeleiding samen het vaandel hebben gewonnen.

Leo zal het korps in februari tijdens de tournee door Duitsland nog leiding geven. Daarna zal er een moment worden gekozen voor de formele wisseling van tambour-maître en overdracht van de ‘mace’. Dat is het moment dat ook officieel de opvolger van Leo als tambour-maître van DVS bekend wordt gemaakt. Vervolgens treedt Leo de Vreede toe tot het instructieteam van DVS en speelt een belangrijke rol bij het instuderen van de nieuwe show The Western Trail en bij het inwerken van de nieuwe tambour-maître. 

Leo de Vreede tambour-maître DVS Katwijk Lid van Verdienste