Bekijk ook:

Marchingband

De Marchingband behoort tot de absolute top in de amateurmuziekwereld en is door de jaren heen uitgegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk.

De Marchingband is befaamd om haar aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. Het brede mars- en polkarepertoire, de strakke marsorde en spectaculaire shows maakt de Marchingband tot een graag geziene gast op taptoes en parades in binnen- en buitenland. De Marchingband heeft, naast optredens in eigen land, opgetreden in onder andere Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Canada, Duitsland en Engeland.

Vele gouden successen zijn behaald op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade, met als hoogtepunt het behalen van de titel WMC-kampioen op het onderdeel mars in de hoogste divisie in 2009 én 2022. In 2022 eindigde de Marchingband op de tweede plaats in de eindrangschikking bij de showwedstrijden.

De uniformen van de Nederlandse Krijgsmacht in het algemeen en in het bijzonder het uniform van de Limburgse Jagers hebben model gestaan voor het uniform van de Marchingband. De keuze voor een groen uniform levert het korps de bijnaam De Groene Jagers op. Een naam die nog steeds met trots wordt gedragen.

Boek Marchingband

Op initiatief van enkele jongeren uit de gelederen van de Christelijke Jongemannen Vereniging (CJMV), vindt tijdens een vergadering op 14 november 1953 de oprichting plaats van het Christelijk tamboer- en pijpercorps Door Vriendschap Sterk, kortweg DVS genoemd. Uit de kas van het CJMV wordt een bedrag gereserveerd voor de aanschaf van de benodigde instrumenten.

In januari 1955 presenteert DVS zich aan het publiek tijdens een uitvoering. Vier maanden later op Bevrijdingsdag treedt DVS. Katwijk heeft er een muziekkorps bij. Het optreden is een ongekend succes wat resulteert in een grote toename van het aantal leden. Vele muzikale successen worden behaald.

Ook al is DVS opgericht als een jongens- en mannenvereniging, na verloop van tijd wordt besloten ook meisjes als lid van de vereniging op te nemen. Als dit nieuws bekend wordt melden zich spontaan 60 meisjes aan, waarmee het ledenaantal groeit tot 120 leden. Een ongekende luxe in die tijd. Na een periode waarin het ledenaantal tot een minimum daalt en het voortbestaan van de vereniging gevaar loopt, maakt DVS na een jaar een succesvolle doorstart met een gewijzigd instrumentarium en bezetting. Het korps bestaat, net als bij de oprichting, alleen nog maar uit mannen.

Rob Balfoort
Rob Balfoort (1961) begon op 6-jarige leeftijd met pianolessen. Op 9-jarige leeftijd startte hij met trompetlessen bij oud KMK trompettist Henk Bosveld. Rob werd na zijn middelbare schooltijd toegelaten op het Brabant Conservatorium inTilburg waar hij hoofdvak trompet en bijvak piano studeerde. Hij behaalde daar zijn onderwijsakte en het diploma Uitvoerend Musicus en – via het staatsexamen – het diploma HaFa directie. Later bekwaamt Rob zich verder in het dirigeren, arrangeren en componeren.

In 1987 werd Rob aangesteld als dirigent van DVS. Rob werkt tevens als docent koperen blaasinstrumenten bij de VAK, Centrum voor de Kunsten in Delft en is dirigent bij Adest Musica uit Sassenheim en Harmonie Katwijk. Samen met zijn vrouw Petra heeft Rob het bedrijf Eagle Music en is hij als adviseur verbonden aan de Stichting UNISONO. Daarnaast geeft Rob veel gastrepetities en is hij internationaal jurylid, voor mars-, show- en podiumwedstrijden en werkt hij regelmatig als klankregisseur.

Dennis Smits
Sinds juli 2012 is Dennis Smits actief bij DVS als slagwerkinstructeur en instrueert hij de Marchingband ook tijdens exercitie- en showrepetities.

Dennis raakte al heel jong geïntrigeerd door slagwerk. Om zich als allround slagwerker te kunnen ontwikkelen startte hij, na zijn muzikale studie, bij de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Hier is hij van 1993 tot en met 2008 werkzaam geweest.

Naast zijn baan als uitvoerend musicus, het geven van instructie aan diverse show- en marchingbands, percussiegroepen, malletbands, steelbands en leerlingen, schrijft hij slagwerk- en percussiestukken op verschillende niveaus en voor verschillende groepssamenstellingen. Tevens is Dennis actief in het inspelen van drums voor diverse platenmaatschappijen in de studio en wordt hij ingezet als remplaçant bij verschillende orkesten zoals het Johann Strauss Orkest van André Rieu. Al zijn werkzaamheden heeft Dennis in 2006 ondergebracht in zijn eigen bedrijf Drums2play.

2024 Die Internationale Musikparade, Dresden/Maagdenburg/Leipzig/Cottbus, Duitsland
2023 Die Internationale Musikparade, Essen/Munster/Keulen, Duitsland
2022 The Berlin Tattoo, Berlijn, Duitsland
2022 WMC wereldkampioen mars & vice-wereldkampioen show WMC Kerkrade
2019 The Princely Liechtenstein Tattoo, Schellenberg, Liechtenstein
2019 Die Internationale Musikparade, Hamburg/Munster/Oldenburg, Duitsland
2017 The Berlin Tattoo, Berlijn, Duitsland
2017 1e prijs met onderscheiding mars- en showwedstrijden WMC Kerkrade
2016 The Avenches Tattoo, Avenches, Zwitserland
2015 Festiviteiten 200ste verjaardag Slag bij Waterloo, Londen, Engeland
2013 1e prijs met onderscheiding mars- en showwedstrijden WMC Kerkrade
2011 The Southjutland Military Tattoo, Abenraa, Denemarken
2010 International Tattoo, Mulhouse, Frankrijk
2009 WMC-Kampioen marswedstrijden World Division en 3e showwedstrijden WMC Kerkrade
2008 The Royal Nova Scotia International Tattoo, Halifax, Canada
2007 The Southjutland Military Tattoo, Aabenraa, Denemarken
2006 The Basel International Tattoo, Basel, Zwitserland

Speakertekst Marchingband

Download

Klik op de onderstaande link om de promotiefoto’s te downloaden

Promotiefoto’s