Bekijk ook:
← Terug naar overzicht

Even voorstellen: dirigenten Junioren

Sinds dit jaar worden de Junioren van DVS Katwijk gedirigeerd door twee nieuwe dirigenten. Hoog tijd om jullie voor te stellen aan Thomas Piet en Harmen Cnossen. Samen met tamboer-instructeur Robert van den Bosch vormen zij het leidende trio van onze Junioren. Hoe zijn ze de eerste maanden doorgekomen? Een interview met twee muzikale vakmannen!

Het is een mooie combinatie. Thomas Piet is 35 jaar en Harmen Cnossen telt 57 jaar. Muzikanten van een andere generatie maar met bijzondere overeenkomsten. Beiden wonen in Noord-Holland, Thomas in Oosthuizen en Harmen in Haarlem. Allebei al sinds hun 7e jaar onafgebroken bezig met muziek en na het afstuderen op het conservatorium professioneel muzikant. En heel bijzonder: Thomas is op dit moment lead-trompettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Terwijl Harmen van 2008 tot 2013 dirigent is geweest bij dit geweldige orkest.

Thomas speelt daarnaast nog in een professioneel koperkwintet, het Amsterdam Brass Quintet en is vaak te vinden in de orkestbak van vele bekende musicals. Ook is hij nog dirigent van fanfare Tavenu in De Kwakel en individueel docent zoals de laatste jaren ook bij DVS.

Harmen is een echte wereldreiziger en heeft tijdens zijn lange carrière vele orkesten gedirigeerd in onder andere België, Duitsland, Kroatië en Bulgarije. Maar hij heeft ook lange tijd gewoond en gewerkt in China waar hij veel orkesten, ook jeugdorkesten heeft geleid. Tegenwoordig dirigeert hij veel kerkmuziek, componeert en zingt regelmatig.

Beiden vinden het erg leuk om met jonge muzikanten te werken. Thomas vindt het geweldig om te zien dat met het doorgeven van kennis de jeugd echt snel beter wordt. Harmen herinnert zich de vaak matige leraren uit zijn eigen jeugd en heeft één regel: “Neem altijd je leerlingen serieus, ongeacht hun leeftijd, alleen dan kun je iets van ze vragen en een verbetering in gang brengen!”

Thomas ziet een groep aan Junioren die keihard willen werken. Ook vindt hij het geweldig dat de vereniging de organisatie goed voor elkaar heeft. Dat de Junioren bestaan uit verschillende leeftijden, van AMV-er naar leerling en uiteindelijke het grote Juniorenorkest, vinden ze allebei een uitdaging maar zeker te doen.

Naast de muziek is er natuurlijk ook de marching. Daar zijn beide mannen zelf niet mee opgegroeid. Thomas Piet steekt er veel van op: ‘’Ik leer zelf ook dingen die ik goed kan gebruiken bij mijn werk bij de Marinierskapel!”. Harmen verklapt ook: “Ik speelde in rockbands, was een hippie en zeker geen militair!”.

Zowel Thomas als Harmen zien mooie kansen om met de Junioren resultaten te boeken. Harmen ziet een goede repetitie als basis. “Vanuit die modus is echt alles mogelijk!”. Thomas ziet het vooral als uitdaging om het huidige hoge niveau vast te houden.

We wensen zowel Thomas als Harmen enorm veel plezier en succes bij de Junioren. En dat komt zeker goed. Of met de woorden van Harmen af te sluiten: “Wanneer ik blij naar huis ga na de repetitie? Altijd, want ik ben al blij als ik aankom en ga beginnen!”