Bekijk ook:
← Terug naar overzicht

Strijd aan Zee: een nieuwe traditie geboren?

Op 26 september 2020 werd in Katwijk het eerste festival Strijd aan Zee gehouden. Een festival voor jeugdorkesten op het gebied van mars en show. Het werd een grandioos succes: een uitverkocht huis van 250 toeschouwers die in Corona-tijd hunkerden om de orkesten in echt te komen bekijken. Ook de live-stream verzorgd door Korpsspot.nl werd door honderden muziekliefhebbers bekeken. Het kan haast niet anders, een nieuwe traditie is geboren!

Kijk voor alle foto’s in ons fotoalbum.

We leven door het Corona-virus in een onzekere tijd. In deze periode kwam het verzoek binnen bij Alderik van Duijn,  Bandmanager van DVS Katwijk, of er iets kon worden georganiseerd om de jeugd weer muziek te laten maken op straat. Na een aantal brainstormsessies was er een nieuw concept: Strijd aan Zee. Een festival voor jeugdorkesten waarbij zij voor zover dat mogelijk was het maximale uit zichzelf konden halen. Hiermee creëerde DVS in de eerste plaats dat er eindelijke weer een doel was voor de jongens van het jeugdorkest. Landelijk was er immers al een trend dat opzeggingen bij de jeugdorkesten wat begon toe te nemen. De kinderen hadden weer iets om naar uit te kijken!

Na diverse contacten hadden de eerste 7 clubs zich al snel aangemeld als geïnteresseerd, dit was nog geen officiële aanmelding maar gaf ons wel een zodanig goed gevoel dat wij het festival definitief wilden organiseren. Na goed voorbereidend contact met de gemeente Katwijk werd begin juli de vergunning voor het evenement aangevraagd. Het enige probleem was de locatie, locaties werden toegezegd maar ook weer teruggetrokken en vanwege diverse veiligheidseisen rondom Covid-19 was het eind augustus nog maar zeer de vraag of we het wel voor elkaar zouden krijgen. Als organisatie hadden we inmiddels besloten om ons maximaal voor te bereiden en maar hopen dat alle vergunningen op tijd zouden rondkomen.

Ons doel en uitdaging was om Strijd aan Zee wel zo onafhankelijk mogelijk neer te zetten, DVS was de organisatie. Er moest een landelijke onafhankelijke jury worden gezocht. En dit is zeker gelukt. De jury voor Strijd aan Zee bestond uit bekende landelijke toppers: Rob Balfoort, René Ranzijn, Henk Smit en Mark Limburg. De wedstrijdleiding lag in handen van Alderik van Duijn. Hoewel er gespeeld werd met de gedachte om geen punten toe te kennen maar alleen een bandje met een juryrapport, werd uiteindelijk toch besloten om te werken met een ranking om zo het maximale uit de korpsen te kunnen halen. Wel werd er besloten om het reglement zo simpel mogelijk te houden. Een verplicht startpunt, een bocht naar keuze, een counter naar keuze en een halt moment inclusief het stoppen van de muziek op een plaats naar eigen keuze.

En toen kwam de meest spannende fase. De organisatie was rond, maar nu nog de vergunning en de locatie. De eerste locatie trok zich 4 weken voor het evenement helaas terug vanwege de corona-omstandigheden en moesten we op zoek naar een alternatieve locatie. Uiteindelijk mochten we belangeloos gebruik maken van Sportpark de Kooltuin te Katwijk. Aangezien het contact met de gemeente nog steeds erg goed was konden we al snel alles weer in gang zetten. Veel vragen van de ambtenaren, veel antwoorden van onze kant. Er was geen wanhoop maar juist een stukje geloof in het feit dat het goed zou komen! En het kwam goed!  De toezegging kwam namelijk pas 2 weken voor het evenement en de vergunning zelf kwam pas 4 dagen voor het evenement binnen. Gelukkig stond de organisatie klaar, stonden de vrijwilligers paraat. En het publiek? Dat hunkerde naar actie. Alle 250 beschikbare kaarten waren namelijk binnen 48 uur verkocht. Aan de kaarten was een systeem van gezondheidsverklaringen gekoppeld zodat

de bezoekers 24 uur van te voren deze digitaal konden invoeren waarna wij maximaal en coronaproof waren voorbereid.

Dan de dag zelf:

Rond de klok van 15:00 uur verzamelden de orkesten zich in het clubgebouw van DVS Katwijk, waar alle orkesten werden voorzien van een eigen omkleedruimte. Bij aankomst werden ze verrast met een goodybag met diverse leuke gadgets en wat lekkers inclusief broodjes en drinken. Dit alles gesponsord door Heemskerk Groenten en Fruit. Helaas konden we alle meegereisde supporters door de Corona-situatie niet in ons clubgebouw verwelkomen, maar daarvoor heeft Brasserie Havenkwartier zich open gesteld zodat de bezoekers hier heerlijk konden genieten totdat de wedstrijd zou beginnen.

Om 17:00 uur verzamelden de orkesten op Sportpark de Kooltuin en na het inspelen begon om 18:00 uur de allereerste Strijd aan Zee. Na het voorstellen van de jury betrad het eerste orkest het veld. Er was heel slecht weer voorspeld, maar hoe mooi was het dat het bij de start droog was en de bezoekers zo konden genieten van mooie marsoptredens. Daarnaast was er ook een voorproefje van de nieuwe show van DVS Junioren. Door de belangeloze medewerking van Korpsspot.nl konden de supporters ook thuis genieten van de live beelden van Strijd aan Zee.

Daarna zat de wedstrijd erop en was het tijd voor de prijsuitreiking, maar eerst konden alle bezoekers op het sportpark en de kijkers thuis nog stemmen op de publieksprijs. Er kon dus online worden gestemd en dit werd maar liefst 1500 keer gedaan. Na een korte toespraak van Wethouder Knape van de Gemeente Katwijk werd er gestart met het uitreiken van de prijzen.

De uiteindelijke winnaar van Strijd aan Zee 2020 werd Jong Flora Band uit Rijnsburg, de publieksprijs was voor Jeugdkorps Showband Urk en de Maîtreprijs was voor Jaap van Duijn van DVS Junioren. Alle orkesten kregen een zilveren medaille en de nummer 1 ontving uiteraard een gouden medaille. De afmars werd ingezet en bij het afmarcheren van het laatste orkest vielen direct de eerste druppels. Helaas was dit nog genoeg om alle deelnemers een nat pak te bezorgen, maar dat mocht de pret niet drukken! We hebben in de moeilijke Corona-tijd mogen genieten van iets héél bijzonders.

We kijken dan terug op een mooi evenement. Een nieuwe traditie geboren?