Bekijk ook:
← Terug naar overzicht

Nieuwjaarsspeech 2020 door voorzitter Arie van Duijn

Dames en heren,

Hartelijk welkom op de nieuwjaarsreceptie 2020 van DVS! Fijn dat wij u hier allemaal mogen begroeten: leden, familie, vrienden, sponsoren van onze vereniging.

Tweeduizend twintig! Of twintig twintig. Dat is weer even wennen. Een nieuwe periode breekt aan. Is onze vereniging klaar voor de jaren ‘20? Voor het antwoord op deze vraag moeten we ook even terugkijken op het jaar 2019.

Vorig jaar mocht ik een aantal grote evenementen aankondigen in het teken van 65 jaar DVS. Ik zeg u eerlijk, wij konden op dat moment nog niet overzien of alles zou gaan slagen. Maar mensen, wat hebben we een mooi jaar mogen beleven! Natuurlijk het geweldige concert in de TheaterHangaar, samen met onze vrienden van het Chr. Mannenkoor Jubilate. Wat een ervaring met het draaiende podium, beeld en geluid, een onvergetelijke avond. Alle onderdelen van onze vereniging, van jong tot oud, konden zich op een schitterende manier presenteren.

Daarna de grote Jubileumtaptoe op het sportpark van vv Katwijk! Een geweldige avond met schitterende shows voor een uitverkocht stadion. Wat een opening, samen met K&G. En wat een mooi gezicht, de Marchingband, de Junioren en DVS on Stage met z’n allen tegelijk op het veld!  Kortom, we hebben een prachtig jubileumjaar gevierd.

Maar kunnen we nu gezond de jaren ’20 in of zijn we na 65 jaar oud en versleten? Hebben we nog publiek en kunnen we ze nog vermaken? Als ik naar onze vereniging kijk, wil ik die vraag beantwoorden met een volmondig: JA!

Neem onze Marchingband. In 2019 werden ruim 10 jeugdleden ingepast en ging The Western Trail in première. Een show vol zang, dans en prachtige westernmuziek. Wat een succes heeft deze show gebracht. Een bomvolle agenda met een recordaantal optredens. Tussendoor nog een tweede versie ingestudeerd voor de indrukwekkende taptoe in Liechtenstein en voor het theater tijdens Proud on Stage. Het jaar werd afgesloten met de kerstshow Christmas with Friends in een bomvol clubgebouw.

Voor 2020 staat de agenda al boordevol optredens en voor de jaren erna staan al meerdere buitenlandse optredens geboekt. Het publiek en de organisaties weet onze optredens nog steeds bijzonder te waarderen. En dat voelt goed! Ondertussen bereid de Marchingband zich in 2020 voor op de toekomst met een grote brugklas vol Junioren voor het jaar 2021. Ook werpt het Wereld Muziek Concours Kerkrade zijn schaduw vooruit. Er is sprake van een flink aantal wijzigingen op de mars- en showwedstrijden. We zullen als vereniging in alle rust hierover nadenken en onze route gaan bepalen. Hoe deze ook zal lopen, we staan in 2021 klaar met een geweldige show in een prachtige bezetting.

Dan onze Junioren. Aan de vooravond van het 40-jarig bestaan in 2020, hierover later vanavond meer. De levensader van DVS. In 2019 zagen zij een fors aantal jongens overstappen naar de Marchingband en moesten nieuwe jongens worden ingepast. De verwachtingen waren gematigd en de jongens kregen ruim de tijd. Hoe groot was daarom de verrassing dat tijdens het Nederlands Kampioenschap een zilveren medaille werd gewonnen op de marswedstrijden. Wat een prestatie van de jongens en hun instructieteam. En het bewijs dat de opleiding van de jongens zodanig hoog is dat zij snel de opengevallen plaatsen kunnen innemen. Het hele jaar door reisden de Junioren het land door om deel te nemen aan seniorentaptoes en met groot succes.

Ondertussen is de Juniorenafdeling gegroeid tot 85 jongens. Een geweldige luxe maar er moet hard gewerkt worden om ze allemaal van een professionele muziekdocent, een instrument en uniform te voorzien. Een uitdaging die we als vereniging samen met onze sponsors zullen moeten aangaan. Hopelijk nog steeds ondersteund door een subsidie van de Gemeente Katwijk.

Ons derde orkest, DVS on Stage, vierde het afgelopen jaar ook hun eigen 10 jarig jubileum. Tijdens een geweldig nieuw evenement, het Festival on Stage in een uitverkocht clubgebouw, werd dit uitgebreid gevierd. Het muzikaal niveau van DVS on Stage is flink gestegen en met evenementen zoals de Kattukse Maestro, het Festival en vele andere optredens is het orkest zeer aantrekkelijk voor muzikanten om op een fijne manier hun hobby te blijven uitoefenen.

Naast onze orkesten hebben we ook een schitterend clubgebouw. Steeds meer bezoekers ontdekken wat hier in ons eigen theatertje mogelijk is! Dank hiervoor aan alle vrijwilligers hier aan meewerken!  Steeds meer fans sluiten zich bij ons aan op social media, het aantal volgers op Facebook groeide met 25%, Instagram met 40%. Onze muziek op Spotify werd binnen één jaar 90.000 keer beluisterd. Het aantal sponsoren is ruim verdubbeld.

De vraag was of DVS klaar is om de jaren ’20 binnen te gaan. Welnu, ik zeg u, wij zijn er méér dan klaar voor!

Ik wil graag afsluiten door aandacht te vragen voor die leden en hun families die het afgelopen jaar ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Het overlijden van een dierbare, het moeten omgaan met een ernstige ziekte, maar ook het mogen ontvangen van nieuw leven. Het fijne aan onze vereniging DVS is dat we met elkaar mooie en moeilijke momenten kunnen delen en voor elkaar klaar staan.

Ik wens u namens het bestuur van DVS al het goede voor 2020, ik wens de vereniging met Gods hulp weer veel veilige kilometers en fijne activiteiten in het komende jaar.  

Ik dank u wel!